Djurvänliga växter

Djurvänliga växter

Växterna i trädgården har stor betydelse för djuren. Fåglar, insekter och däggdjur som igelkottar, ekorrar och fladdermöss vill ha omgivningar där de kan få skydd, föda upp sina ungar och hitta mat och vatten

Vivaras växtsortiment är sammansatt utifrån kunskap om naturen och de är valda därför att de har betydelse för djurlivet i trädgården

Barrotade växter

Barrotade växter

Barrotade växter är uppgrävda plantor som har roten bar. Dessa plantor kan planteras när växten är i vila, under hösten eller våren. Växterna levereras nedstuckna i en kruka med torvmull runt rötterna

Till barrotade växter
Rosor

Rosor

Rosor gör det lätt för bina att komma åt nektarn. Rosen har ett kompakt växtsätt och har vackert glänsande gröna blad. Den blommar rikt med vackra upprätta blommor, där de gula ståndarknapparna bildar en vacker kontrast. Rosen är lättskött och kan beskäras på många olika sätt. Den passar i rabatter, och krukor och är lätt att kombinera med andra växter t.ex. med perenner eller buskar.

Till rosor
Bärbuskar

Bärbuskar

Det låter väl frestande med bär och frukter från den egna trädgården. Nära till hands och dessutom nyttigare, eftersom c-vitaminhalten är som högst när bären är nyplockade. Alla bärsorterna från Vivara är självfertila och det räcker alltså med en enda buske för att det ska bli bär på den.

Till bärbuskar

Sjungande fåglar, fladdrande fjärilar, flitiga bin och skuttande ekorrar – finns det något som ger större glädje än en trädgård där djuren trivs?

Buddleja

Buddleja

Vill du gärna ha fjärilar i trädgården? I så fall bör en fjärilsbuske eller buddleja inte saknas. Den lockar till sig många arter som påfågelsöga, nässelfjäril, amiralfjäril, rovfjäril, makaonfjäril och till och med den stora dagsvärmaren som står stilla i luften som en kolibri.

Till Buddleja
Marktäckare

Marktäckare

Vivara har vackra marktäckande växter som håller ogräset borta. Marktäckande växter och marktäckande perenner skapar en idealisk trädgårdsmiljö som är attraktiv för bin, fjärilar och fåglar. De är också lämpliga för att fylla rabatter.

Till Marktäckare
Buskar

Buskar

Låt buskar, häckar och murar bli underlag för klätterväxter, som får bre ut sig. De kommer att bli trygga platser för djur som kan gömma sig och bygga bon där.

Till Buskar

Växterna levereras direkt från våra egna odlingar. Eftersom de hanteras och packas av experter vet vi att vi kan garantera kvaliteten på växterna

Perenner

Perenner

När man planterar perenner som är till nytta för insekter kommer man att locka in andra djur i trädgården också. De skapar liv och rörelse där och du kommer dessutom att få hjälp med pollineringen av dina växter.

Till perenner
Häckväxter

Häckväxter

Vivara har häckväxter och häckplantor som passar utmärkt till häckar som dessutom ger fåglarna en trygg tillflykt. Plantera ca 5 häckväxter per meter. För en ännu tätare häck rekommenderar vi att man sätter flera rader plantor, förskjutna i förhållande till varandra. Plantorna bör bindas upp under de första åren för att behålla en rak linje, genom att man sätter upp käppar och tråd

Till Häckväxter
PlanetProof

PlanetProof växter

Precis som du anser vi att naturen har en enormt stor betydelse och att vi bör göra allt vi kan för att skydda den. Vi gör allt för att våra växter skall motsvara höga krav på miljövänlighet. Många av våra växter har loggan 'On the way to PlanetProof'. Det är en kvalitetsmärkning som visar att de här växterna är ekologiskt odlade för att skydda naturen, djuren och miljön. Det handlar inte bara om att odla på ett naturligt sätt genom att man i första hand väljer naturliga gödningsmedel och undviker skadliga bekämpningsmedel, utan också om återvunna och återvinningsbara förpackningsmaterial.

Till PlanetProof växter

Förpackningen är skräddarsydd för de olika växterna för att de skall komma fram i bästa skick

Fröer

Fröer

Att själv odla frukt, grönsaker, kryddörter, sallad eller blommor är roligt. Vivara har ett stort urval av fröer, här kommer du säkert att hitta något som passar. Buzzy® ekologiska fröer gör det lätt att odla. På fröpåsarna finns tydliga anvisningar om hur man skall göra och hela sortimentet har dessutom grobarhetsgaranti.

Till fröer
Krukor

Krukor

Vivara erbjuder ett stort urval av trädgårdsredskap som inkluderar bland annat krukor, kantsax, sekatör, planteringsspade, grensax, grensåg, häcksax, blomsax och handkultivator. Beskär häckar så lite som möjligt, så att fåglarna kan äta av bär, frukter och frön.

Till Krukor
Trädgårdsredskap

Trädgårdsredskap

Vivara erbjuder ett stort urval av trädgårdsredskap som inkluderar bland annat kantsax, sekatör, planteringsspade, grensax, grensåg, häcksax, blomsax och handkultivator. Beskär häckar så lite som möjligt, så att fåglarna kan äta av bär, frukter och frön.

Till Trädgårdsredskap

Man kan hjälpa insekterna både genom att se till att det finns växter, men också med att skapa ställen där de kan bo t.ex. insektshotell

Insektshotell och Tillbehör

Insektshotell & Tillbehör

I naturen och även i din trädgård är insekter ovärderliga. Nyckelpigor och blomflugor hjälper till i kampen mot bladlöss medan bin och humlor tar hand om pollineringen av blommor, örter och fruktträd. Solitärbin blir väldigt glada över att finna nektarrika växter i trädgården. Man kan hjälpa bina både genom att se till att det finns sådana växter, men också med att skapa ställen där de kan bo t.ex. insektshotell

Till Insektshotell och Tillbehör
Fågelbad

Fågelbad

Ett fågelbad kan inte saknas i en trädgård där man värnar om djuren. Insektsätare dricker ofta bara en gång om dagen, medan fröätare behöver dricka oftare. Fåglarna behöver vatten också för att sköta om sin fjäderdräkt. Badandet gör att fjädrarna håller sin isoleringsförmåga och spänst och det är den viktigast förutsättningen för att de skall kunna flyga.

Till Fågelbad
Livekameror

Livekameror

Våra direktsända webbkameror har gett insyn dygnet runt vid mängder av matningsställen som lockar till sig olika fåglar under hela året. Ta en titt på de här kamerorna för att få idéer till hur du kan bjuda in olika fåglar till din trädgård och bästa sättet att använda våra produkter. Kamerorna visar en mängd olika matningssystem och olika kombinationer av mat och matare för att kunna anpassas till alla slags trädgårdar, till och med på mycket begränsade utrymmen som balkonger och små innergårdar.

Vad kommer du att se?