Mitt ljud
Volume Volume off
(Cyanistes caeruleus)

Blåmes

Den europeiska förekomsten av blåmes ses som stabil enligt BirdLife International.

Om Blåmes

Blåmesen förväxlas ibland med sin släkting talgoxen, men är mindre och har klart blå hjässa, en tydlig svart ögonstrimma och kort stabil hals. Undersidan är gul, med en liten gråsvart strimma mitt på. Honan har samma dräkt, medan ungfåglarna är blekare i tonen, med gulgrönt i stället för blått. Blåmesen är en stannfågel, men under år då det är brist på bokollon, kan de flytta i mängder. Den är en vanlig fågel i våra trädgårdar och i räkningen av fåglar vid vintermatning ligger den bland de fyra vanligaste. ( Talgoxen ligger i topp.) Det är en liten aktiv och akrobatisk fågel, som ofta klänger upp-och-ner när den äter. Vid fågelbordet är den aggressiv och kör även bort större fåglar. Blåmesar är ganska orädda och vänjer sig lätt vid att bli matade.

Specifikationer

Vetenskapligt namn Cyanistes caeruleus
Familj Paridae
Bo Lövskog, blandskog, parker och trädgårdar.
Föda Huvudfödan är insekter, larver, frukt, nektar och på vintern fröer. Komplettera blåmesarnas diet med energirika fröblandningar, jordnötter och fettfoder med jordnötter.
Höjd 10,5 - 12cm
Vikt 8 - 10g
Livslängd 1 - 3 years
Häckningsperiod April - Juni
Bo byggs av gräs, mossa och rottrådar, och fodras med djurhår och fjädrar. Blåmesar häckar också gärna i holkar med 28 eller 32 mm håldiameter.
Läte Ljusa fina lockläten sirrr och sång.
Kännetecken .
Kull 7-12 vita ägg med små rosaröda fläckar i tjockändan.

Kännetecken