Att mata fåglar, hur börjar man?

Att mata fåglar, hur börjar man?

När man börjar läsa på om hur man ska mata fåglar är det lätt att gå vilse bland alla olika sorters fågelmat. Och hur ska man kunna veta vad som passar de olika fågelarterna som finns i trädgården?

Många olika fåglar

Den som matar med eftertanke kommer att kunna glädja sig åt många olika fågelarter i trädgården. De vanligaste arterna kan delas in i tre grupper: fröätare, insektsätare och allätare. Fröätare som sparvar och finkar älskar fröblandningar som innehåller skalade solrosfrön, majs, havre och hackade jordnötter. En insektsätare, som rödhaken däremot, föredrar foder som innehåller mjölmask och frukt som t.ex. russin. Mesar och grönfinkar är exempel på fåglar som både äter frön och insekter.

Kalorier, ju fler desto bättre

Fåglar gör av med mycket kalorier året runt. När du köper fågelmat skall du alltid jämföra hur många kalorier den innehåller. Skalat solrosfrö och jordnötter har ett högt energiinnehåll men bara de mest högklassiga fröblandningar har höga kalorivärden. Solrosfröna och jordnötterna finns inte bara med i foderblandningar, utan även i fettprodukter, som energikakor, energiblock och jordnötssmör för fåglar. Allt detta är saker som trädgårdens fåglar verkligen uppskattar.

Protein är viktigt för att bygga upp kroppen

Förutom mycket kalorier behöver fåglarna protein, som bygger upp kroppen. Framför allt under häckningstiden behöver de mycket protein (äggviteämnen). Levandefoder, som mjölmask innehåller mycket av detta. Det spelar ingen roll om man bjuder på levande mjölmaskar eller den torkade varianten – fåglarna älskar det!

Egen tillverkning

För att kunna garantera kvaliteten på våra olika foderblandningar tillverkar Vivara dem själv. Vi ställer inte bara höga krav på ingredienserna, utan också på själva tillverkningsprocessen. Till exempel använder vi väldigt lite eller inget vete i våra produkter. För fåglarna är vete bara bukfyllnad, det innehåller inte tillräckligt mycket energi i förhållande till sin vikt. I och med att vi själva tillverkar våra foderblandningar, vet vi att de bara innehåller bästa tänkbara ingredienser.

Fågelfrön

Fågelfrön

Här hittar du fröblandningar och foderblandningar som passar för alla fågelmatare. De är idealiska om man vill ha många olika fågelarter i trädgården. För att kunna garantera kvaliteten på våra olika fröblandningar tillverkar Vivara dem själv.

Handla fågelfrön
Fröautomater

Fröautomater

Fördelen med Vivaras fröautomater för fågelfrön, är de ergonomiska sittringarna. De gör att fåglarna kan äta i sin naturliga sittställning, med huvudet upprätt. En unik och enkel men ändå klart nyttig innovation. De glasklara foderrören är tillverkade av UV-tålig polykarbonatplast och de behåller sin kvalitet i alla väder.

Handla Fröautomater
Talgbollar

Talgbollar

Fåglarna älskar Vivaras talgbollar! Vi tillverkar dem med förstklassiga ingredienser, en mycket hög andel fett (så de är laddade med kalorier) och håller andelen kalk och malda sädesslag så låg som möjligt- bara så mycket som behövs för att hålla ihop dem. Det gör dem till energirika godsaker, som fåglarna helt enkelt älskar.

Handla talgbollar
Energikaka

Energikaka

Energikakor är fullpackade med livsviktiga oljor och fetter. De är det mest kaloririka foder som Vivara har i sitt sortiment och det är också väldigt populärt bland fåglarna. Därför bör de här värdefulla naturliga kaloritillskotten inte saknas i en djurvänlig trädgård. De patenterade energikakorna är framställda av fett och jordnötsmjöl och de finns i många utföranden.

Handla Energikaka
Energiblock

Energiblock

Fåglar behöver alltid lätt tillgängliga energitillskott, särskilt på våren under häckningen. Senare under säsongen skall de mata och föda upp sina ungar och under hösten behöver de snabbt bygga upp fettreserver inför flyttningen. Under vintern behöver stannfåglarna mycket energi för att kunna hålla sin kroppstemperatur uppe. Med våra energiblock ger man fåglarna det där lilla extra.

Handla energiblock
Fågelmatare för fett

Fågelmatare för fett

Vivara har ett stort utbud av fågelmatare för fettprodukter. Fåglar behöver alltid lätt tillgängliga fettprodukter, särskilt på våren under häckningen. Senare under säsongen skall de mata och föda upp sina ungar och under hösten behöver de snabbt bygga upp fettreserver inför flyttningen. Under vintern behöver stannfåglarna mycket energi för att kunna hålla sin kroppstemperatur uppe.

Handla fågelmatare för fett
Jordnötter

Jordnötter

De mjuka fettrika jordnötterna från Vivara är av bästa kvalitet och har en rund, fullmatad form. Det är ett tecken på att de har fått mogna helt och hållet, och har fått hög fetthalt. De utmärker sig genom sitt för trädgårdsfåglar idealiska innehåll av energi och protein. Jordnötterna rensas grundligt och testas av oberoende laboratorier för Aflatoxin.

Handla Jordnötter
Fågelmatare för jordnötter

Fågelmatare för jordnötter

Vivaras fågelmatare för jordnötter är utformade på ett sådant vis att det är omöjligt för fåglarna att få med sig en hel jordnöt. Det robusta nätet av rostfritt stål med små maskor, gör att ekorrar och större fåglar inte kan få ut något ur mataren. Då kan man lugnt bjuda fåglarna på jordnötter under hela året. Våra näringsrika jordnötter innehåller en mängd livsviktiga proteiner och fettsyror.

Handla Fågelmatare för jordnötter
Jordnötssmör

Jordnötssmör

Jordnötssmör för fåglar är ett populärt fodertillskott för många fågelarter, speciellt mesar. Det är nämligen mycket närings- och kaloririkt och därför mycket omtyckt av de bevingade gästerna. Burkarna sätts snabbt och enkelt in i hållaren. Perfekt för den som har ont om tid. Ytterligare ett plus: inga smutsiga händer!

Handla Jordnötssmör
Livekameror

Livekameror

Våra direktsända webbkameror har gett insyn dygnet runt vid mängder av matningsställen som lockar till sig massor av olika fåglar under hela året. Ta en titt på de här kamerorna för att få idéer till hur du kan bjuda in olika fåglar till din trädgård och bästa sättet att använda våra produkter. Kamerorna visar en mängd olika matningssystem och olika slag av kombinationer av mat och matare för att kunna anpassas till alla slags trädgårdar, till och med på mycket begränsade utrymmen som balkonger och små innergårdar.

Vad kommer du att se?