Vanliga frågor

  • Var odlas fågelfröprodukterna?

    Vi är stolta över att kunna säga att de flesta av våra fågelfröingredienser kommer från Europa, vi väljer högkvalitativa ingredienser från länder som ligger närmast oss för att minska vårt koldioxidavtryck, att köpa produkter i närheten garanterar att de också är av bästa kvalitet och att de har odlats på ett ansvarsfullt sätt - något som vi brinner för!

    Många andra fågelfoderföretag hämtar sina ingredienser från Kina eller utomlands, även om det är ett billigare alternativ producerar det inte bara mer koldioxid genom transporter, utan garanterar inte heller den bästa produkten för våra fåglar och djurlivet.

  • Var odlas jordnötterna?

    Jordnötter kräver ett varmare klimat för att växa, så vi köper dem från Argentina, Brasilien eller USA. Vi är också mycket noga med vår jordnötsproduktion, vi köper dem från lager avsedda för människor, detta säkerställer att det inte finns någon risk för aflatoxin, ett mögel som kan bildas genom fuktig eller varm transport och förvaring. Den minsta mängden aflatoxin kan vara dödlig för våra trädgårdsfåglar, så vi är noga med att se till att våra jordnötter är säkra, näringsrika och nyttiga för våra befjädrade vänner!

  • Varför är det viktigt att hjälpa djuren i trädgården?

    Antalet fåglar och andra djur i din omgivning minskar på grund av t.ex. intensivt lantbruk och klimatförändringar vilket leder till att lämpliga miljöer för dem försvinner. Om man ordnar sin trädgård eller balkong med hänsyn till djuren, kommer snart olika djurarter att trivas där.

  • När behöver fåglarna matas?

    Under alla årstider. Åsikten att fåglar bara behöver matas när det är frostgrader, är förlegad. Undersökningar har visat att det finns många skäl att mata fåglar och andra smådjur i trädgården under hela året. Från vårens första kvittrande och fram till kampen för att överleva under vintern behöver de tillskottsfoder.

  • Vilken sorts foder passar bäst under våren?

    Energirikt foder. Efter vintern är trädgårdens djur försvagade och de behöver speciellt energirik näring, t.ex. skalade solrosfrön, energirika fröer plus eller energikakor. Under häckningssäsongen har många fågelarter ett stort behov av proteinrik föda, t.ex. mjölmask. Och glöm inte en extra portion mat till ekorrarna och igelkottarna för att de skall få energi efter vintern.

  • Vilken sorts foder passar bäst under sommaren?

    Kaloririkt foder. Med mjölmask ger man ett verkligt bra tillskott under sommartiden. Just då lämnar en massa hungriga fågelungar boet och måste lära sig att klara sig själva. Slutet av sommarsäsongen är också den tid då många fåglar ruggar.

  • Vilken sorts foder passar bäst under hösten?

    Energirik mat. Skaffa hem energirikt foder såsom energirika fröer plus, energikakor och jordnötssmör för fåglar, så att du har det i beredskap när fåglarna nu får ett ökat behov av kalorier.

  • Vilken sorts foder passar bäst under vintern?

    Nu är det livsviktigt med föda med högt energiinnehåll. Se till att det finns mat med högt näringsvärde, såsom skalade solrosfrön, energirika fröer plus, energikakor och läckerbitar med mjölmask. Under årets kortaste dagar, har fåglarna bråttom att få i sig så mycket näring att de kan klara långa kalla nätter.

  • När är den bästa tiden att erbjuda energiblock?

    När fåglarna får energiblock kommer de att äta på dem under hela året, men huvudsäsongen är under de kallare månaderna, särskilt november till mars. För att specifikt hjälpa gärdsmyg och andra små fåglar som stjärtmes och kungsfågel, kan man gnida ett block mot en grov yta nära ett skyddat område. Genom att smula eller finhacka blocken och placera dem på fågelbord eller på marken nära ett skyddat område gör man det lättare för järnsparv och koltrast att dra nytta av dem.

  • När är den bästa tiden att erbjuda mjölmask?

    Under häckningssäsongen (mars till augusti) har många fågelarter ett stort behov av mjölmask, särskilt när föräldrarna letar mat till sina ungar. Flera arter, framför allt rödhake, älskar mjölmaskar hela året.

  • Hur ska jag mata med mjölmask?

    Använd en behållare med branta, släta sidor så att mjölmaskarna inte kan ta sig ur den. Hjälp fåglarna att se maskarna röra på sig genom att värma dem till rumstemperatur och sätt ut maskarna vid samma tidpunkt på dagen. När fåglarna inser hur oemotståndliga de är är det ofta möjligt att sprida ut dem på ett fågelbord, uteplats eller gräsmatta eftersom fåglarna kommer att äta upp dem på bara några minuter.

  • Hur lätt är det att förvara levande mjölmaskar?

    Om man förvarar dem svalt och torrt, försedda med mat (kli och några skivor morot eller äpple) och regelbundet rengör dem, är det möjligt att förvara mjölmaskar i flera veckor - förutsatt att rödhakarna låter dig spara dem så länge!

  • Var ska jag sätta upp en fågelholk?

    Helst på ett träd, minst 2 meter över marken och skyddad från vind, regn och starkt solljus, normalt mot nord eller öst.

  • När ska man hänga upp och/eller rengöra holkar?

    Hösten är den idealiska årstiden för att hänga upp, rengöra och kontrollera dina fågelholkar. Då har fåglarna tid att vänja sig vid ett nytt hus innan vintern kommer och de blir i behov av tillflyktsplatser under nätterna. För att rengöra holken efter häckningssäsongen, öppnar man den i ena sidan. Gör inte detta förrän oktober, för att vara säker på att där inte finns några häckande fåglar. Under kalla vinterdagar kan det hända att stannfåglar söker skydd för kylan i holkarna.

  • Var bör jag placera ett tornseglarbo?

    Det skall placeras så högt som möjligt - minst tre meter upp och det bör inte placeras på syd- eller sydvästsidan av byggnader.

  • Var bör jag placera ett fågelbord?

    På en öppen yta helst i närheten av något träd eller busksnår. Då kan fåglarna hålla ett öga på omgivningarna och kan snabbt rädda sig om någon fara hotar. En skyddsbur för markfågelbord ger ytterligare trygghet.

  • Hur skyddar jag fågelbordet från större och aggressiva fåglar och ekorrar?

    Våra skyddsburar Midi och Maxi håller småfåglarnas konkurrenter ute. Skyddsburen Maxi skyddar från fasaner och duvor, skyddsburen Mini skyddar från turkduva, koltrast och stare.

  • Var bör jag placera ett foderhus?

    Det kan hängas från en stabil gren eller från något av våra stångsystem.

  • Var ska jag sätta ett fågelbad?

    Vi rekommenderar att fågelbadet placeras bland omgivande träd och buskar.

  • Hur erbjuder jag fåglarna vatten på vintern?

    Fåglar måste bada regelbundet för att hålla fjädrarna i gott skick, men under den kalla årstiden rekommenderar vi att man på morgonen fyller på fågelbadet med varmt vatten (cirka 40 ° C) och tömmer det på kvällen. Man kan lägga ut finkrossad is i vattenskålarna. De små isbitarna smälter när fåglarna pickar i sig dem. Om det är snöigt behöver man inte ge något extra vatten.

  • Var bör jag placera mina matare?

    Framförallt någonstans där det är rent och säkert för fåglarna. Foderautomater bör t.ex. placeras en bit ifrån buskage. På det sättet undviker man att katter kan lura på fåglarna där. Om någon annan fara hotar kan fåglarna snabbt fly in i grönskan.

  • När ska man skaffa en foderautomat?

    Se över ditt behov av foderautomater och andra matare inför vintern. Kanske är det dags att byta ut någon gammal eller att skaffa en extra matare.

  • Hur skyddar jag foderautomater från större och aggressiva fåglar och ekorrar?

    Med våra skyddsburar kan små fåglar äta i lugn och ro utan att bli bortjagade av större och aggressiva fåglar och ekorrar. Fåglar större än gråsparv och grönfink, dessutom större hackspett, duva och kråka hålls borta med en skyddsbur.

  • Varför undviker fåglarna min nya matare?

    Det kan finnas ett antal skäl. Fåglar är mer kinkiga under de kallare månaderna (november till mars) och det kan mycket väl ta två eller tre veckor innan fåglarna är helt bekväma med en ny matare. För bästa resultat bör du använda högklassig mat och placera den nya mataren på en trygg plats med gott skydd eller där du brukar se fåglarna.

  • Var ska jag sätta upp en fladdermusholk?

    Det perfekta läget är högt upp med en fri inflygningsväg och med åtminstone lite direkt solljus under dagen.

  • Var bör jag ställa ett igelkottsbo?

    Ställ boet på ett torrt och skyddat ställe i trädgården. Öppningen ska inte placeras åt norr eller nordost. Om man lägger in litet torra löv eller sönderrivet tidningspapper ökar chansen att en igelkott söker sig dit.

  • Var bör jag placera en foderautomat för ekorrar?

    De finurliga ekorrarna listar snabbt ut hur de skall komma åt maten i automaten. Det viktigaste är att välja en plats som är lättare för dem att komma åt än vad fågelmatarna är.

  • Var bör ett grod- och paddbo placeras?

    I något hörn som inte är så välstädat i trädgården och helst nära någon liten vattenyta. För att hjälpa grodor och paddor som råkar falla ner i hål eller dammar, har Vivara utvecklat speciella grodtrappor.

  • Var bör jag placera ett insektshus?

    Ett insektshus fungerar bäst i ett skyddat läge nära nektarrika växter, helst mot öster. Det är viktigt att inte vända huset mot söder eller väster. För att undvika problem med att det stänker in jord i huset vid regn, bör huset placeras minst 50 cm ovanför marken.

  • Hur håller jag matare och matplatser rena och säkra?

    Rengör matare och vattenskålar regelbundet med ett biologiskt nedbrytbart och desinficerande medel eller med rent, hett vatten. Vattenskålar skall regelbundet tömmas och fyllas på dagligen och måste sköljas noggrant efter rengöring. God hygien är särskilt viktigt då fåglar kan ha en mängd olika infektioner som är potentiellt farliga för människor och husdjur (som t.ex. Campylobacter, E. coli och Salmonella). Händerna ska alltid tvättas noggrant efter rengöring eller påfyllning av matare. Tillbehören som används för rengöring av fågelmatare och matplatser bör inte användas för något annat syfte.

  • Hur stänger jag ut råttor från matplatserna?

    Välj mat som skräpar mindre på marken. Använd fågelmatare och/eller bord snarare än markmatning.

  • Till vilken temperatur kan man ge fettprodukter till fåglar?

    Fåglar äter gärna fettprodukter under hela året, men i temperaturer över 25 ° C finns det en risk att kakorna blir för mjuka för att fåglarna skall kunna landa säkert på dem utan att smutsa ner fjäderdräkten.

  • Hur länge kan jag lagra mat, och hur länge kan jag lämna mat som inte ätits upp i trädgården?

    Om den förvaras svalt och torrt, rekommenderar vi att du kan lagra mat i upp till tre månader, men i praktiken kan den mycket väl hålla längre. Om maten i trädgården är äldre än tio dagar bör den kastas, och i milt, fuktigt väder bör jordnötter inte ligga ute i mer än en vecka.

  • Vad är skillnaden mellan vanliga solroskärnor och grovmalda solroskärnor?

    I vanliga solroskärnor ingår hela kärnan. Grovmalda solroskärnor är en blandning av hela och grovmalda kärnor och kan innehålla några rester av skal. Det finns ingen skillnad i energiinnehållet i de båda produkterna. Vanliga solroskärnor går helt enkelt igenom en extra process för att ta bort så mycket skal som möjligt.

  • Var odlas Vivaras solroskärnor?

    Vanligtvis i Östeuropa, men vid brist köper vi ibland in från andra områden som uppfyller strikta kvalitetsstandarder.

Vi på Vivaras Kundkontakt får många frågor från våra kunder. Här har vi sammanställt de vanligaste frågorna med svar. Förhoppningsvis finns svaret på din fråga här. Annars är du givetvis välkommen att kontakta oss med dina frågor eller synpunkter.